** Shelf life part 2! We kijken verder in de (virtuele) boekenkast voor nieuwe breiboeken met vintage(-y) patronen ??? **
Voor we van start gaan, nog even iets over deel 1. In eerste instantie had ik er niet bij verteld welke maten in de genoemde boeken te vinden zijn. Lieke en ik passen vaak in de maten die vintage patronen zelf al hebben, vandaar dat ik er niet meteen aan dacht, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen! Aangezien het juist een impuls is om zelf kleding te gaan maken omdat je niet binnen het rijtje S-M-L past, en het heel handig is om te weten of je meteen bij een patroon terecht kunt, heb ik ze bij de vorige post toegevoegd en zal ik dat hier meteen doen. We willen onze liefde voor vintage patronen graag delen, ongeacht welke maat je hebt!
Vintage Knitting: 18 Patterns from the 1940s van Liza Hollinghurst staat bovenaan mijn verlanglijst; voornamelijk omdat het een heruitgave van Knitting for All Illustrated! Deze klassieker uit 1941 van Jane Koster en Margaret Murray was deel van een serie breiboeken van hun hand, en is in Vintage Knitting als facsimile opgenomen met een nieuwe introductie over de invloed van de Tweede Wereldoorlog en rantsoenering op kleding, en de Make Do and Mend-mentaliteit. De patronen zijn voor mannen, vrouwen en kinderen. Meestal is maar één maat gegeven of er is gewoon van uitgegaan dat de borstomtrek van 34″/86 cm is en dat de ervaren breier het zelf wel aan kan passen, zoals heel vaak bij vintage patronen. In tegenstelling tot die beperkte keuze zijn er wel verschillende stekenopties voor de projecten! Liza Hollinghurst schrijft ook voor Vintage Life Magazine en heeft op haar site verschillende gratis vintage patronen staan, yay!
Het komt vaker voor dat een boek een andere titel en cover krijgt voor de Britse en Amerikaanse markt. Van Knit Vintage: More Than 20 Patterns for Starlet Sweaters & Other Knitwear from the 1930s, 1940s & 1950s van Madeline Weston en Rita Taylor heet de VS-versie Sweater Girls: 20 Patterns for Starlet Sweaters, Retro Wraps & Glamour Knits. Ik heb de laatste, omdat dat de voordeligste was ?. Veel kleurenfoto’s van de naar sterren van weleer genoemde patronen en er is een lichte nadruk op de fifties. De styling is wel een beetje typisch, zoals de magnifieke Tasha van ByGumByGolly het verwoordde:
“It’s kind of a cross between shabby chic and a French provincial estate meets 1980s television dramas like Dynasty.”
Andere soort vintage, mensen! Wat maten betreft, deze zijn Small, Medium en Large, alleen lopen de gegeven afmetingen uiteen voor wat S, M of L is: tussen de 32″ en 42″/81 en 107 cm maar het wisselt dus per patroon! Toch, er staan prachtige projecten in, waarvan een aantal in mijn Ravelry queue zijn beland, en we willen zeker nog eens een langere review plaatsen van dit boek.
Als ik me niet vergis, heeft een vriendin van ons Vintage Knitwear for Modern Knitters van Lise-Lotte Lystrup! Helaas niet op tijd om ervaring mee te nemen in deze post, maar misschien leuk om een keer speciaal in de spotlights te zetten! Het mooi vormgegeven boek heeft geüpdate patronen uit de jaren ’30 tot en met ’50. Er zijn 6 verschillende maten kledingstukken tussen de 32″ en 42″/81-107 cm, maar er zitten ook veel accessoires tussen! Jammer genoeg zijn de nieuwe gebreide projecten alleen gefotografeerd op dummy’s in plaats van modellen, en is er weinig aandacht voor wat meer informatie buiten de patronen. Op de eerste link kun je het boek inkijken. Lise-Lotte Lystrups bedrijf Knitted Purls maakt(e?) authentieke breisels na voor period pieces in theater, tv en film.
Kari Cornell en Jean Lampes boek Retro Knits: Cool vintage patterns for men, women and children from the 1900s through the 1970s waagt zich buiten de 30s-50s periode! Retro Knits ziet er tof uit en bevat veel informatie van het begin van de vorige eeuw tot en met de jaren ’70, vaak met oude advertenties. En veel patronen trouwens, wel 50! Ook hier vindt je veel accessoires en patronen voor vrouwen, mannen én kinderen. Het boek helpt je met maten en garens aanpassen; dat eerste is ook wel nodig want de gegeven maten (ook vintage) variëren tussen de 30″ tot 38″/76 en 96 cm buste omtrek.
Volgend mij is Vintage Knits For Him & Her: 30 Modern Knitting Patterns for Stylish Vintage Knitwear van Arne England het enige boek in deze lijst waar een digitale versie van is. Ik zou zweren dat dit boek ook in het Nederlands is verschenen, als een semi-boek in het tijdschriftenvak zoals de uitgaven van Marie-Claire Ideés. Heeft iemand hem ook gezien of ben ik de weg kwijt? Anyway, dit boek lijkt zich meer op de jaren ’50 tot en met ’70 te richten – Diors New Look, Mad Men, Pierre Cardin en Andre Courreges worden genamechecked – en heeft ook wat werk voor de heren. En hoera! De maten lopen van 34″ tot 52″/86 tot 132 cm.
Als laatste Vintagestrikk: Strikkeoppskrifter for smarte klær til alle og enhver 1935 – 1955 van Silje Een de Amoriza en Ingrid Myrstad. Dat is Noors, ja! Wij zouden dit boek héél graag in handen krijgen (wat we het liefst zouden doen is zo’n boek voor Nederland maken), maar we weten niet zeker of Noorse sites het ook naar Nederland zouden sturen (of wat dat zou kosten). Wat we tot dusver hebben kunnen uitvinden is dat er, naast oude patronen uit breibladen van Noorwegen (google translated) zijn, ook veel geschiedenis uit de jaren ’30 tot en met ’50 in staat. Je kunt wat pagina’s van het boek inzien hier. Een de Amoriza en Myrstad zijn historici en hebben een opvolger voor kinderen met crowdfunding van de grond proberen te brengen. volgens Ravelry zijn er alleen (de enkele oorspronkelijke?) kleine maten.
Wederom zijn we benieuwd naar jullie ervaringen met één van deze boeken en naar titels die we misschien gemist hebben. En ook nogmaals, als je deze boeken niet via de auteur zelf kunt kopen, zodat het direct naar het maker gaat, wees lief en steun onafhankelijke brei- of boekenwinkels door het via hen te bestellen!