** ? Eindelijk op De Breistaat! Nu al een klassieker, Susan Crawford’s The Vintage Shetland Project, een lijvig boekwerk vol persoonlijke geschiedenissen en prachtige Fair Isle patronen. We’re in love! ? **
We besteedden eerder aandacht aan Susan Crawfords A Stitch in Time Vol 1; deel 2 komt ook zeker nog een keer aan bod, maar vandaag is het de beurt aan het kloeke deel dat het drieluik compleet maakt: The Vintage Shetland Project. Een absolute BEAST of a book met een schat aan informatie, geschiedenis en persoonlijke verhalen. En vooral, heel, heel erg mooie patronen!
The Vintage Shetland Project is de culminatie van jaren werk, Susan noemt het zelf ‘haar Shetland Odyssee’. Ze onderzocht Fair Isle en ajour breiwerken uit de collectie van Shetlandse musea, naast research in de archieven van bibliotheken van Shetland, Schotland en Groot-Brittannië. Sommige van deze kledingstukken waren nogal doorleefd, zo niet tot op de draad versleten. Het is op zich al bijzonder dat ze er nog zijn, veel kleding uit het begin van de twintigste eeuw bestaat gewoon niet meer. Soms was het constructie of ontwerp nogal eigenzinnig en/of was verloren gegaan van wie het werk was, maar het lukte Susan vaak toch ook om verhalen van de makers te achterhalen.
Er werd een crowdfunding-campagne opgestart voor The Vintage Shetland Project (waar Lieke en ik aan bijdroegen: onze namen staan er ook in! ?), maar het boek zou eerst nog meer vertraging oplopen toen bij Susan Crawford borstkanker werd ontdekt. Ze heeft heel open en bewonderenswaardig over het zware proces van haar ziekte en herstel geschreven, op haar blog en Instagram. Een gevolg van dit uitstel was ook dat ze meer tijd had voor nog meer onderzoek. Zo kwam ze erachter dat er de eigenaar van een kledingstuk heel dicht bij haar in de buurt had gewoond.
Een interessant gegeven is dat, ondanks onze associatie nu met Fair Isle breien als traditioneel en nostalgisch, het eigenlijk helemaal niet zo oud is. Het werd begin jaren ’20 populair, terwijl tot dan toe de Shetlandeilanden juist bekend stonden om hun lace knitting. Conservatieve mensen van toen vonden het maar niets dat het kleurenwerk die traditie verdrong (news flash: shetland lace knitting bestaat nog steeds). Maar door de enorm toegenomen vraag naar Fair Isle breiwerk door onder andere de kroonprins die gefotografeerd werd in een Fair Isle trui was er veel werk voor breiers op de eilanden. Bovendien konden veel ontwerpers er hun eigen creativiteit en improvisatie in kwijt, met inspiratie van de nieuwe mode. Wel binnen een enigszins beperkt kader! Meestal kleine patroontjes met maar twee kleuren tegelijk, in het typisch kleurengebruik van Shetland: natuurlijke schaapstinten gecombineerd met blauw, rood en geel. En natuurlijk, in wol van de bekende Shetland schapen.
In februari waren wij bij de trunk show van The Vintage Shetland Project bij local yarnstore Stephen & Penelope in Amsterdam. Het was een heel bijzonder avond, waar Susan vertelde over haar eigen reis de afgelopen jaren, het boek en haar eigen lijnen wol, Excelana en Fenella, die vintage 3-ply garens benaderen. En we konden daar ook de gebreide spullen in het echt zien en aanraken(!) en ja, we willen alles maken! We laten je hier een selectie van de kledingstukken uit The Vintage Shetland Project zien, maar je kunt ze alle 27 vinden op de website, waar je het boek ook kunt bestellen. Verder kun je op Ravelry ook al een aantal breisels naar deze patronen vinden!
Tijdens het foto’s maken schoot Susans dochter Charlie Moon (tevens model in het boek) een korte documentaire over The Vintage Shetland Project die nu op Vimeo staat:
The Vintage Shetland Project from Susan Crawford Vintage on Vimeo.
Welk patroon uit The Vintage Shetland Project is jouw favoriet? Heb je al eerder iets gemaakt dat onder lace of stranded knitting valt?